Wat is gamification

 

Gamification is een steeds populairder wordend begrip. Bij gamification gaat het om het toevoegen van game-elementen in een niet-game omgeving om op die manier de aandacht van de cursist vast te houden. Het leent bepaalde elementen uit spellen en verwerkt deze in dingen uit ‘het echte leven’ met als doel het gewenste gedrag te ontwikkelen. In bijna elk mens zit een natuurlijke drang om mee te doen aan competitieve spellen, de een wat fanatieker dan de ander. Het spel-element in gamification zorgt ervoor dat mensen constant worden uitgedaagd. Het behalen van een bepaalde uitdaging zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen en door willen gaan met zich te ontwikkelen.

 

Met gamification heb je daarnaast de mogelijkheid taken of werkzaamheden leuker te maken. Door een systeem van straffen en belonen leer je de cursist het juiste gedrag aan. Door het belonen van goed gedrag blijft de lerende gemotiveerd om zich te ontwikkelen. En door deze stimulatie zorg je ervoor dat saaie en complexe onderwerpen uitdagend en interessant worden wanneer je gamification toepast. De cursist wordt gestimuleerd en uitgedaagd waardoor een hoog leerrendement kan worden bereikt.

podium transparant

Gamification in de praktijk

 

In het dagelijks leven wordt gamification ook ingezet. Zie bijvoorbeeld het Top Customer Review programma van Amazon. Wanneer je op deze website een review plaatst verdien je punten. Andere klanten beoordelen hoe behulpzaam deze reviews zijn en ook daar worden punten aan toegekend. Op een leaderbord wordt bijgehouden hoeveel punten iedereen heeft. Game-elementen als punten, status, competitie en leaderboards worden hierbij toegepast om het gedrag van de gebruiker te beïnvloeden.

Een mooi fysiek voorbeeld is te zien in onderstaand filmfragment. Het laat mensen het leuk vinden hun oude glas weg te brengen. Door het glas in het gat te gooien waarboven het lampje brandt, kunnen punten worden verdiend. Kiezen ze het verkeerde gat, dan gebeurt er niets. Door het toepassen van gamification wordt het weggooien van glas een leuke ervaring.

 

De ‘arcade’ glasbak



Vier tips voor het toepassen van gamification

 

Het toepassen van gamification kan  leiden tot gedragsverandering en toegenomen motivatie bij de cursist om nieuwe dingen te leren. Er moet echter wel voor worden gewaakt dat gamification geen doel op zich wordt.

 

 

practische tips bij gamification

Gamification en Alearn

 

Binnen Alearn werken wij vanuit het principe dat we leren leuk willen maken. Informatie beklijft beter wanneer een cursist het naar zijn zin heeft en wanneer de geleerde informatie toepasbaar is op de dagelijkse praktijk. Wij zien daarom de meerwaarde van gamification op het gebied van opleiden. E-learning leent zich uitstekend voor het toepassen van gamification. Het zorgt ervoor dat een cursist wordt uitgedaagd het maximale uit zichzelf te halen. Ben je geïnteresseerd geraakt in gamification en ben je benieuwd of wij ook iets voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op, en wij bespreken graag met jou welke mogelijkheden er zijn.

 

som transparant

 

 



Copyright 2014 - Alle rechten voorbehouden.